El Paraigua, 2001-2002

Matagalls–Montserrat

(capgirada, fraccionada, escapçada i apedaçada)

No ens plantegem repetir la gesta de Mn. Oliveras però ens conformaríem de fer almenys alguns trams –encara que sigui en quatre etapes– d’aquesta emblemàtica travessa que cada setembre organitza el Club excursionista de Gràcia amb un gran èxit de participació.

La impossibilitat de trobar lloc per passar la nit en algun indret proper al recorregut, i el fet de no voler renunciar a una sortida de les típiques –que enllacen el cap de setmana–, ens ha portat a fer el muntatge següent:

Desplaçament: amb cotxes particulars (sense llançadores) i/o amb transport púbic segons l’opció que cadascú triï: només sortir dissabte, sortir dissabte i diumenge, només sortir diumenge

Persones que només caminen dissabte (transport públic exclusivament):

ANADA: RENFE línia Manresa       2,15 €

TORNADA

7:39       Barcelona-Sants

7:44       Barcelona-Pça. Catalunya

7:53       St. Andreu Arenal

8:27       Terrassa

8:42       Baixador de Vacarisses

BUS Matadepera–Terrassa

(a les mitges hores)                  1 €

RENFE Terrassa–Barcelona

(cada 15 minuts aprox.)       2,15 €

A l’anada, que cadascú pugi a l’estació que més li convingui però amb l’acord d’anar al primer vagó per trobar-nos dalt del tren

Persones que caminen dissabte i diumenge (mix  de transport públic i privat):

Horaris i punts de trobada dissabte matí (persones i cotxes):

7:30

Estació de RENFE de

Barcelona–St. Andreu Arenal

Avda. Meridiana–Pg. Fabra i Puig

MÀXIMA PUNTUALITAT

En arribar a Terrassa hem de tenir temps d’aparcar els cotxes i comprar els bitllets

8:10

Estació de RENFE de Terrassa

Deixem els cotxes aparcats, amb l’equipatge de passar la nit

8:27

Pugem al primer vagó del tren que ens durà a Vacarisses

Hi trobem el grup que ha pujat des de Barcelona (que caminen només dissabte)

8:42

Baixador de Vacarisses

Preu bitllet Terrassa–Vacarisses, aprx.1 €

Hi ha un petit bar on podríem fer un cafè, cafè amb llet, …

9:00

S’inicia la caminada

Per agilitzar recomanem portar l’entrepà

Evidentment, qui no surt de Barcelona pot anar directament a Terrassa.

En acabar la caminada del dissabte, a Matadepera, un bus ens porta a Terrassa i un cop allà, o bé s’agafa el tren cap a Barcelona o bé s’agafen els cotxes cap a St. Quirze  Safaja.

Caixa comuna de la despesa de desplaçament dels cotxes organitzats: de 6 €, per persona

Persones que només caminen diumenge (transport privat exclusivament):

Anar directament a la fonda, el dissabte al vespre o el diumenge al matí              Cost per cotxe: 13

Hostalatge:           Pensió completa  a la Fonda «Safaja», a ST. QUIRZE SAFAJA

Ctra.Barcelona s/n       Tf.: 93 866 02 52             Preu pensió completa: aprox. 42 €

Portar: botes de muntanya, la roba que cregueu convenient d’abric i per la pluja, cantimplora amb aigua, l’emorzar i el dinar del dissabte. Els estris i roba que considereu necessaris per fer nit porteu-los per separat. Podrem deixar-ho al cotxe.

Etapa nº 15– Dissabte, 20 d’abril      Vacarisses–Matadepera

Itinerari: Estació de Vacarisses (285m)–Vacarisses (365m)–Serrat dels Ginebrons (465m)–Can Lleonard (375m)–Les Vendranes (410m)–Casa Nova de l’Obac (665m)–Collet del Queixal (760m)–Riera de les Arenes (570m)–Can Robert (650m)–Can Pobla (860m)–Carena Camí dels Monjos (890m)–Matedepera, Pavelló Esportiu (430m)

Distància: 20,5 Kms.                                                     Temps (sense aturades): aprox. 5h.30m.

Descripció: El recorregut coincideix parcialment amb l’itinerari actual de la travessa Matagalls–Montserrat (capgirada, etc.). Tot ell inclòs en l’espai protegit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. Aquestes terres han estat poblades des de la prehistòria, com ho demostren les nombroses restes trobades: des d’enterraments del neolític fins al magnífic monestir romànic de Sant Llorenç del Munt, dalt de la Mola. El material geològic bàsic que forma el massís –i també Montserrat– és el conglomerat. L’erosió produïda per l’aigua l’ha modelat fins a formar les característiques cingleres tallades per canals cobertes de vegetació, i les agulles arrodonides de formes sorprenents semblants a les que es troben a Montserrat, i que són una de les particularitats paisatgístiques d’aquest espai.

 

Etapa nº 16–Diumenge, 21 d’abril

Els boscos de St. Quirze de Safaja  i de Castellterçol

Horaris i punts de trobada (diumenge matí):

8:00

 

Fonda «Safaja», a St.Quirze de Safaja

ST. QUIRZE SAFAJA

Esmorzar

 

8:30

S’inicia la caminada

 

 

Itinerari: Fonda Safaja, Sant Quirze Safaja (590m)–Mas Badó (705m)–Collet dels Termes (820m)–Carena (900m)–L’Era de les Cases (870m)–St. Julià d’Úixols (895m)–Font del Prat del Pou (710m)–Castell de St. Miquel (Castellterçol) (695m)–Poua de Cal Revitllat (670m)–Riera de Salt Gener o de St. Quirze (665m)–Carena (720m)–Embassament de Sant Quirze (Riera de Tenes) (610m)–Església de Sant Quirze (625m)–Fonda Safaja (590m).

Distància: 15,5 Kms.                                                                    Temps (sense aturades): 4h.

Descripció: La ruta fa un recorregut circular pels boscos que hi ha entre Sant Quirze Safaja i Castellterçol. Aquesta zona, al límit entre el Vallès Oriental i el Moianès, sorprèn per la gran extensió de bosc força ben conservat que l’envolta, a una distància relativament curta de Barcelona. Són boscos mixtos de roure, pi roig i alzina, bàsicament.

En un petit tram, entre Coll de Poses (poc després del Mas Badó) i Sant Julià d’Úixols, el recorregut coincideix bastant amb la ruta Matagalls–Montserrat, per bé que entre el Collet dels Termes i l’Era de les Cases farem una drecera que escurça la distància.

Si fa bo, des dels punts més alts del recorregut (Era de les Cases i Sant Julià d’Úixols) hi ha una bona vista del Moianès i del Pirineu.

El camí s’apropa al límit sud del nucli urbà de Castellterçol (Font del Prat del Pou i Castell de Sant Miquel) i gira cap al sud-est per retornar a Sant Quirze.

Responsables de tota la sortida: Francesca Alonso i Lali Roselló

Agraïments: Hem d’agrair de tot cor la inestimable col·laboració i assessorament del Francesc Garrigós així com la d’altres experts i tècnics de categoria, externs al Paraigua: Manel Arnau, veterà del Club Excursionista de Gràcia i primer organitzador de la “Matagalls–Montserrat” i Jordi Casso, coneixedor del Moianès i guia de la sortida del diumenge

QÜESTIONS ORGANITZATIVES IMPORTANTS!!

Per a l'organització dels cotxes i la reserva de places a l’hostal heu de telefonar a la Lali Roselló (93 200 86 76), no més tard de dimarts, dia 16 d’abril a les 10h. de la nit. Si veniu només el dissabte, TAMBÉ cal que ho digueu. Procureu no telefonar el darrer dia; en cas contrari, les trucades s'amunteguen.

 

Si algú de vosaltres encara rep les trameses per correu postal i prefereix fer-ho electrònicament cal que faci arribar l’adreça a la Lurdes (Lourdes.Molina@uab.es).

Recordeu que tenim una Web d’“El Paraigua”. L’adreça és:

http://www.elparaigua.org                   Consulteu-la!