El Paraigua, 2001-2002

Matagalls–Montserrat

(capgirada, fraccionada, escapçada i apedaçada)

Queden les dues últimes etapes de la “capgirada, fraccionada...” Matagalls (ara Coll Formic)–Montserrat, i ens proposem fer-les senceres: Sant Quirze de Safaja–Sant Martí de Centelles (Aiguafreda) i Aiguafreda–Coll Formic.

La impossibilitat de trobar lloc per passar la nit a Aiguafreda ens complica una mica tot el muntatge, però ens en sortirem.

Desplaçament:

Persones que només caminen dissabte (transport públic exclusivament):

ANADA: Empresa Sagalés

Línia: Barcelona–L’Estany

                   Bitllet: 2,80 €

TORNADA: Renfe

Línia de Vic (C 3)

                    Bitllet: 2,16 €

7:00       Diputació–Pg St. Joan

7:05       Meridiana–Sagrera

7:10       Meridiana–St. Andreu

8:15       St. Quirze de Safaja

Sortida St. Martí de Centelles

Arribada a Barcelona (Pça. Catalunya)

        Sortida                      Arribada

17:08                          18:11

17:47                          18:53

18:25                          19:31

Qui no surti de Barcelona haurà d’anar directament a St. Quirze de Safaja.

Persones que caminen dissabte i diumenge:

A) Els que portin cotxe aniran a l’estació de Renfe de St. Martí de Centelles (Aiguafreda), però prèviament hauran recollit l’equipatge de passar la nit dels companys/es a la sortida dels autobusos de la Sagalés (Diputació–Pg. St. Joan). Des del pàrquing de l’estació de St. Martí de Centelles es faran les llançadores mínimes fins a St. Quirze de Safaja (Fonda Safaja).

B) Els que no portin cotxe pujaran a St. Quirze amb la Sagalés, però l’equipatge de passar la nit el podran deixar en algun dels cotxes que pugin a Aiguafreda.

Qui no surti de Barcelona haurà d’anar directament pels seus medis a l’estació de St. Martí de Centelles (Aiguafreda).

A l’acabar l’excursió de dissabte es recuperaran els cotxes de St. Quirze de Safaja. L’hotel per passar la nit és l’Hotel Seva, a Seva (a Aiguafreda no hi ha cap hotel o fonda).

Persones que només caminen diumenge:

A) Els que vénen el dissabte el vespre, transport privat, directament a l’Hotel Seva.

B) Els que vénen diumenge el matí, transport privat a l’estació de St. Martí de Centelles (Aiguafreda), a les 8:12.

Hostatge:

Pensió semi-completa a l’Hotel “Seva” i al Restaurant la Pedrera, a SEVA

Ctra. BV-5303 de Balenyà a Seva, km 8.2             Tels. 93 884 16 13 i 93 884 03 76

Preu habitació (per persona)         30,55 €                 Preu sopar i dinar        25,78 €

Esmorzar del dia 12 de maig, a les 8:20 hores, al Bar El Racó

Carrer del Pont, 44 (antiga carretera N-152) d’AIGUAFREDA       Tel: 93 844 23 05

 

 

Portar: botes de muntanya, la roba que cregueu convenient d’abric i per la pluja, cantimplora amb aigua, el dinar del dissabte. Els estris i roba que considereu necessaris per fer nit porteu-los per separat si no els voleu carretejar tot el dia.

Etapa 17– Dissabte, 11 de maig

St. Quirze de Safaja – L’Abella (St. Martí de Centelles) – Aiguafreda

Itinerari: St. Quirze de Safaja (Fonda Safaja) (645m)–Balma de l’Espluga (685m)–Serra de Barnils (700 a 780m)–1r. mirador (890 m)–2n. mirador (920m)–El Pou (805m)–Can Miqueló (820m)–St. Miquel Sesperxes (825m)–El Febrer (750m)–Can Tresquarts (715m)–L’Abella (504m)

Distància:      18,5 Km.                                                         Temps aproximat:          5 hores.

Descripció: El recorregut coincideix en gran part amb l’itinerari actual de la travessada Matagalls–Montserrat, feta a l’inrevés. Passem del Vallés Oriental (Moianès) a Osona. Se surt del poble de St. Quirze de Safaja, al costat mateix de l’Hostal Safaja, accedint al poble per unes escales. S’agafa un camí ample, en direcció E, que ens du a la balma de l’Espluga, salt d’aigua que si ha plogut pot ser força espectacular. Per un corriol continuem pujant fins la Serra de Barnils, on el paisatge agrícola és obert al nord i sud. El camí es torna molt planer i aeri, alternant els conreus i boscos. Hi ha dos miradors vers el Montseny (veurem l’excursió de diumenge). Després del segon mirador baixem per un petit camí de grau molt curt fins a la masia fortificada del Pou. Aquí el camí es torna planer. Ens dirigim pels plans de St. Miquel a St. Miquel Sesperxes, on la vista cap el Montseny i els Cingles de Bertí és força impressionant. Si el temps és bo, aquí dinarem i farem migdiada. Després continuarem baixant cap a L’Abella (St. Martí de Centelles), a prop d’Aiguafreda.

L’excursió és molt fàcil i apte per a tothom. Hi ha molt més tros de baixada que de pujada i tant l’una com l’altra són molt suaus.

L’etapa acaba a l’estació de St. Martí de Centelles on els que només vinguin el dissabte podran agafar el tren de retorn cap a Barcelona.

Els de dissabte i diumenge recuperarem el (o els) cotxe(s) de St. Quirze de Safaja i ens desplaçarem cap a Seva. Un cop dutxats i canviats, la Montse Bundó convida als assistents a una “clara” o altre refresc a l’herba de casa seva. Després, i si hi ha prou cotxes, organitzaríem la llançadora per deixar cotxes a Coll Formic per a l’arribada de l’endemà. Mentre es fa aquesta llançadora, la resta podrem fer una visita a una granja lletera on ningú toca les mamelles de les vaques i aquestes fan llet.

 

Etapa nº 18–Diumenge, 12 de maig

Aiguafreda – Tagamanent – Coll Formic

Horaris i punts de trobada (diumenge matí):

7:30

7:59

8:12

8:20

8:45

13:45

Hotel Seva

Estació del tren de Balenyà

St. Martí de Centelles             Ens trobem amb qui

Aiguafreda Bar El Racó

S’inicia la caminada

Final de l’excursió

Sortida amb cotxes

Cafè

arribi diumenge matí

Esmorzar

Itinerari: Aiguafreda (340m)–Planelles (460m)–Coll de Puig-agut (726m)–El Soler (748m)–Antiga pedrera de Tagamanent (935m)–Collet de St. Martí (967m)–(Aquí es pot fer, en 15 minuts i 100 metres de desnivell, l’ascensió al Tagamanent) –Font de l’Obra (990m)–Tagamanent (1.067m)–Collet de St. Martí (967m)–El Bellver (1.015m)–L’Agustí (1.030m)–Pla de la Llacuna (1.160m)–Pla dels Pous (1.240m)–Pedres Blanques (1.265m)–El Cafè (1.194m)–Collet Terrús (1.220m)–Pla del Bassau (1.154m)–Pla de l’Estany (1.155m)–Pla de l’Ase Mort (1.205m)–Coll Formic (1.145m).

Distància aprox: 18 Kms.                                                     Temps (sense aturades): 4h.30m.

 

Descripció: És una etapa que podríem dir de muntanya mitja. El camí, des d’Aiguafreda, va pujant d’una forma sostinguda sense perdre cota en cap moment. És un camí fàcil, estones ample i estones corriol. El desnivell total és d’uns 900 metres, però la pujada és molt regular sense pendents sobtats ni camins difícils. Des del Tagamanent, la vista és de 360º i si el dia és clar pot ser formidable. Després travessarem tot el Pla de la Calma, des del Collet de Sant Martí fins al Coll Formic. El camí, encara que amb algunes pujades i baixades, és molt pla i de bon caminar.

A Coll Formic tindrem alguns cotxes que haurem portat el dia abans des de Seva. Si no es pogués fer aquesta llançadora, es llogaria un microbús per fer el desplaçament al lloc de dinar (Hotel Seva)

Els que hagin vingut només el diumenge i tinguin el cotxe a Aiguafreda podran recuperar-lo sigui baixant amb els altres cotxes (si hi ha lloc), o bé amb el tren de Balenyà fins a St. Martí de Centelles (Aiguafreda).

 

Responsables de tota la sortida: Montse Bundó i Eduard Botey

 

QÜESTIONS ORGANITZATIVES IMPORTANTS!!

Calculem que la despesa per cada cotxe són uns 28 €. Comptant que ens serveixen de llançadora per tothom, una petita proporció hauria de ser coberta pel conjunt de caminaires.

Per a l'organització dels cotxes, les bosses, el microbus i la reserva de places a l’hotel heu de telefonar a la Montse Bundó (93 884 10 35), no més tard de dimarts, dia 7 de maig a les 10h. de la nit. Si veniu només el dissabte, també cal que ho digueu. Procureu no telefonar el darrer dia; en cas contrari, les trucades s'amunteguen.

 

Recordeu que tenim una Web d’“El Paraigua”. L’adreça és:

http://www.elparaigua.org                   Consulteu-la!